Novosti

EU Fondovi

Umjetna inteligencija – tehnološki trend o kojem moramo znati više

Impuls savjetovanje već pet godina uspješno priprema i provodi EU projekte, najvećim dijelom za poduzetnike. Jedan od tehnoloških trendova za koji smo se počeli usavršavati i koji kontinuirano imamo prisutan u projektima naših klijenata je umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence – AI).

Projekti koje pripremamo prate različite faze razvoja inovativnih rješenja. Velika važnost pri ocjenjivanju projekata od strane evaluatora stavlja se na inovativnost projekta, rizike i utjecaj na tržište na koje se proizvod/usluga plasira. Ova vrsta natječaja (inovacijski natječaji) definirala je strateški cilj Impuls savjetovanja kao tvrtke specijalizirane za prepoznavanje inovativnih projekata i njihovo dovođenje do financiranja bespovratnim potporama. Inovacijski natječaji u pravilu su zahtjevniji od drugih vrsta natječaja jer se očekuje razumijevanje različitih industrija i najnovijih tehnologija koje treba predstaviti u projektu i uvjeriti evaluatore da je projekt vrijedan ulaganja. To iziskuje kontinuirano učenje i usavršavanje osoba koje sudjeluju u pripremi projekta. Glavni cilj projektne prijave jest prezentirati projekt kao inovativan, aktualan i tržišno opravdan, što je nemoguće ukoliko ne razumijemo što je inovacija, koji su tehnološki rizici u projektu, koja pitanja moramo postaviti i kako ćemo modelirati projekt da ostvari prolaz.

Jedan od tehnoloških trendova za koji smo se počeli usavršavati i koji kontinuirano imamo prisutan u projektima naših klijenata je umjetna inteligencija (eng. artificial intelligence – AI). Umjetna inteligencija danas je goruća tema, gotovo je nemoguće izbjeći medijske objave i javne rasprave o umjetnoj inteligenciji. Pojam umjetne inteligencije ljudi različito tumače. Za neke umjetna inteligencija podrazumijeva umjetne oblike života koji mogu nadmašiti ljudsku inteligenciju, a drugi pak smatraju da se umjetnom inteligencijom može nazvati gotovo svaka vrsta tehnologije za obradu podataka. Jasno, razina znanja o AI koja se u konzultantskom poslu očekuje daleko je niža od razine koju moraju imati podatkovni znanstvenici i inženjeri, no potrebno nam je razumijevanje primjene i mogućnosti te načina kako funkcionira kako bismo bolje razumjeli inovacije naših klijenata. Kultura kontinuiranog učenja unutar tvrtki poput naše nije usmjerena prema određenoj tehnologiji ili sektoru već podrazumijeva veliku širinu, praćenje trendova i prakse kako bi se postigla multidisciplinarnost koja nam je potrebna.

NAŠA ISKUSTVA S TEČAJEM ELEMENTS OF AI

Kada je u studenom 2020. godine predstavljen tečaj Elements of AI kao „najbolja svjetska edukacija o umjetnoj inteligenciji“, vijest je odjeknula hrvatskim medijima i entuzijastično smo se prijavili kako bismo pojednostavili vlastiti proces učenja i brže napredovali u području koje nam je postalo potrebno za kvalitetno obavljanje posla. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti. Predstavljen je kao dostupan svima, bez uvjeta o prethodnom znanju o ovom području stoga smo se bacili na posao. Iako smo već počeli učiti o ovom području na elementarnoj razini, Elements of AI nam je ukazao koliko malo o tome znamo i kako, radi našeg dosadašnjeg obrazovanja i rada u potpuno drugom području (društvenog smjera), teško razmišljamo na ovaj način. Trebalo nam je vremena da sve prođemo, što nije bilo lako nakon radnog dana i posla koji je morao biti odrađen. Djelovalo je lakše zainteresirati se nego proći tečaj do kraja s prolaznom ocjenom jer ipak nije naše područje. Uspjeli smo i svi članovi tima koji su započeli tečaj su ga uspješno i završili.

Pohađanje tečaja nam je otvorilo nove poglede na ovaj tehnološki trend i ukazalo na potrebu za intenzivnijim učenjem kako bismo još više toga usvojili i bili spremniji za buduće projekte s ovom tematikom. Zasad se možemo pohvaliti s 6 certifikata o uspješno završenom tečaju, nadamo se da će ih uskoro biti još više ????

Ako želite pohađati tečaj i naučiti nešto novo, dostupan je na linku. Sretno!

To top