Novosti

EU Fondovi

Što radi stručnjak za EU projekte i može li to bilo tko?

Kako poduzetnici svoja ulaganja sve više financiraju putem EU fondova, tako raste i potražnja za stručnjacima koji se time bave. Stručnjake za EU projekte možemo podijeliti na stručnjake za pripremu i stručnjake za provedbu EU projekata.

Stručnjak za pripremu EU projekata izrađuje projektni prijedlog u skladu s Pravilima natječaja o dodjeli bespovratnih sredstava. Stručnjak treba razumjeti poduzetnikove ideje, potrebe i način poslovanja te ga upoznati sa specifičnostima natječaja. To je od velike važnosti za oblikovanje projektne ideje i definiranje proračuna.

 

Prilikom izrade projektnog prijedloga potrebno je obrazložiti svrhu i opravdanost projekta, odnosno

odgovoriti na ključna pitanja:

  •        Što želimo razviti ili unaprijediti?
  •        Zašto baš ovaj projekt treba biti financiran natječajem?

 

Uz svrhu i opravdanost projekta, jednako važno je i kvalitetno obrazložiti troškove unutar proračuna, tako da sve zajedno čini smislenu cjelinu.

U slučaju da je predani projektni prijedlog odobren, projekt preuzima stručnjak za provedbu. Njegov osnovni zadatak je svojim znanjem i iskustvom olakšati poduzetniku donošenje odluka na projektu. On je veza između poduzetnika i nadležnog državnog tijela koje prati napredak projekta i isplaćuje sredstva. Također, stručnjak izrađuje tromjesečna izvješća u kojima izvještava državno tijelo o aktivnostima i troškovima na projektu te prilaže prateću dokumentaciju. Kako su sredstva EU javna sredstva financiranja, stručnjak savjetuje poduzetnika i prilikom nabava na projektu, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i posebnim pravilima za poduzetnike.

Bilo da se radi o pripremi ili provedbi projekata, stručnjak treba biti dobro organiziran, vješt u komunikaciji, snalažljiv, efikasan i spreman za učenje. Posao stručnjaka za EU projekte dobra je prilika ne samo za profesionalni rast već i za osobni razvoj. Uz specifične vještine vezane za ovo radno mjesto, stručnjak stječe široko poslovno znanje i ono najbitnije – usvaja problem solving način razmišljanja.

Kontinuirano rastemo i često smo u potrazi za novim zaposlenicima. Ako ti opis posla zvuči zanimljivo i misliš da posjeduješ odgovarajuće osobine, pošalji životopis i motivacijsko pismo na info@impulsconsulting.eu

To top