Krenuo projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu auto-industriju vrijedan 54 milijuna kuna

Portal LIDER prenosi da je tvrtka Feroimpex – automobilska tehnika započela s projektom ‘Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju’ vrijedan 54 milijuna kuna, koji je predstavljen u zagrebačkom hotelu Westin. Riječ je o efikasnijoj proizvodnji ležajeva, dijelova za automobilsku i željezničku industriju te za proizvodnju alata i komponenti ležajeva za vjetroelektrane, a glavni partner u tom projektu je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Suvlasnik Feroimpexa Zoran Legac rekao je da su započeli vrlo važan projekt koji bi trebao biti završen u sljedeće tri godine i kojim bi tvrtka postigla veću konkurentnost uz znatne uštede. Riječ je zapravo o tri projekta: inovativno rješenje za lomljenje metalne strugotine, inovativno mjerenje te automatizacija i digitalizacija proizvodnje. Kako je pojasnio profesor na FSB-u Božidar Matijević, novim tehnološkim rješenjem strugotina će se lomiti u manje komade (otpad) umjesto dosadašnje duge strugotine povezane kao lanac, što znači da će se i obim smanjiti, a time i količina njezinog prijevoza na otpad, čime će se smanjiti troškovi proizvodnje. Što se pak tiče mjerenja, kako je pojasnila Amalija Horvatić Novak s FSB-a, u sadašnjoj proizvodnji ima mnogo mjernih točaka, a novim rješenjima postavio bi se manji broj mjerača proizvodnog procesa koji bi obuhvaćali veći broj točaka, što bi dovelo do racionalnije proizvodnje.

Taj je projekt inače odobren od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u sklopu natječaja ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja’ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz njegovog operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako će novi natječaji iz ovog programa biti raspisani do kraja godine te je posebno istaknuo Feroimpex kao dobar primjer suradnje između vlade, akademske zajednice i realnog sektora. Profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Nedeljko Štefanić rekao je da je na tom projektu angažirano 27 znanstvenika.

– Dodana vrijednost ovog projekta je zaposlenje sedam mladih inženjera. Želimo ponuditi rješenja koja ćemo patentirati i prodavati i drugim zainteresiranim kupcima. U ovom konkretnom projektu očekujemo smanjenje troškova za trećinu, ali želimo također da Feroimpex postane perjanica industrije te centar istraživanja i razvoja  – rekao je Štefanić.

Darko Liović iz Impuls savjetovanja, konzultantske tvrtke koja je od početka bila uključena u taj projekt, govorio je o spremnosti poduzetnika da krene u promjene te da zna prepoznati probleme u poslovanju. Također je istaknuo na ovom primjeru koliko je važna suradnja tvrtki, vlade i akademske zajednice apelirajući na Ministarstvo gospodarstva da nastave poticati ovakve projekte.

Članak je u cijelosti preuzet s portala LIDER.